Caută
  • Madalina Bouros

Primul târg de idei a avut loc la Școala Gimnazială Surdila-Găisanca din Brăila


,Aceasta este ciupercuța pictată de noi. Pentru culori ne-am inspirat de la hainele pe care le purtăm în ziua în care le-am pictat,, - cu aceste cuvinte ne-a întâmpinat Cristina - elevă în clasa a II-a, la Școala Gimnazială Surdila-Găisanca. Așa începea aventura mea în acest sat înconjurat de câmpuri pline cu maci, și eu la rândul meu tot o Cristina. Era 8 iunie, iar întreaga comunitate participa la Târgul de prezentare. Ciupercuța, cea despre care ne-a vorbit cu atâta bucurie, face parte din multele ciupercuțe pictate de copii în cadrul proiectului ,, Școala Nucleu social,,.
După un proces de selecție, care a avut la bază un interviu, școala ,,Surdila-Găisanca,, a implementat activități în cadrul proiectului, folosind metoda Design Thinking. Proiectul este derulat de All Grow - o organizație dedicată generării de impact pozitiv în comunitățile din România -, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul proiectului urmărește schimbarea paradigmei și transformarea elevilor din spectatori în membri activi care se implică în comunitate și își construiesc propriul viitor. Astfel, prima etapă a fost aceea în care elevii au identificat nevoile comunității și-au propus metode inovative de rezolvare. Așa s-a ajuns la turnarea unor ciupercuțe din ciment, pe care ulterior copiii le-au pictat, dar și la realizarea unor zone decorative, folosind cauciucuri uzate, pe care de asemenea copiii le-au pictat, apoi le-au umplut cu pământ și au plantat flori. Toate produsele realizate de copii au devenit mijloc de atracție pentru comunitate, fiind amplasate atât în parcul de joacă, cât și în curtea școlii, dar și la monumentul eroilor.
La celebrarea acestei reușite a participat întreaga comunitate. Copiii entuziasmați, profesori, părinți, autorități locale au venit pentru a se bucura împreună. Cele două clase participante, însoțite de profesorii coordonatori – Păpăruș Marius și Mihai Daniela, au prezentat invitaților metoda folosită, precum și obiectele realizate. Elevii au îmbrăcat rolul de prezentator, dar și cel de ghid, oferindu-le participanților informații despre munca lor. Povestea cipercuței, citită de copii, a întărit o idee care reprezintă și esența proiectului - ,, Împreună putem reuși!,,. Atmosfera de sărbătoare a fost completată de zecile de baloane galbene, galbenul fiind culoarea tematică a proiectului.


Târgul a fost un motiv ca întreaga comunitate să celebreze reușitele elevilor și profesorilor, dar a venit și cu o conștientizare din partea autorităților locale, care au fost încântate de implicarea și impactul pe care le-au avut activitățile copiilor. Reprezentanții autorităților locale și-au manifestat dorința de a mai susține profesorii și elevii în activități de genul acesteia.
Târgul a fost un minunat moment de conectare reală între membrii comunității și a întărit convingerea că școala este un nucleu al schimbării, copiii reușind să identifice nevoile acesteia, dar și să găsească modalități de a le rezolva.

11 afișări0 comentarii
  • Black LinkedIn Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon
  • Black Instagram Icon