Caută
  • Madalina Bouros

Școala Gimnazială "Elena Doamna" din Cuza Vodă, Galați a organizat al doilea târg de idei

Actualizată în: 29 iul. 2021

Deși afară este extrem de cald și suntem deja în vacanță, pe holurile școlii din localitatea Cuza Vodă din județul Galați, se aud glasuri de copii. Pun la punct ultimele detalii pentru evenimentul zilei – Târgul de idei. Le sunt alături cele două doamne profesor, doamna director, precum și alte cadre didactice.


Gabriela ne povestește de experiența ei cu proiectul Școala Nucleu Social și gândurile ei.


În ultimele luni, copiii coordonați de doamnele Sima Georgiana Elena și Albu Roxana, au realizat activități în cadrul proiectului „Școala Nucleu Social„ folosind metoda Design Thinking. Proiectul este derulat de All Grow – o organizație dedicată generării de impact pozitiv în comunitățile din România, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul proiectului urmărește schimbarea paradigmei și transformarea elevilor din spectatori în membri activi care se implică în comunitate și își construiesc propriul viitor.Prima etapă a proiectului a fost aceea de a identifica provocările cu care se confruntă comunitatea, după care a urmat găsirea de soluții pentru aceste provocări. Despre etapa de identificare toți spun că de fiecare dată se opreau asupra problemei deșeurilor, așa că au proiectat activitățile, pornind de la ea.


Colega noastra Cristina a intrebat-o pe Irina din clasa a VII-a despre experiența ei de a lucra în echipă și cum a simțit prezența doamnei profesoare.Astfel, au organizat o activitate de ecologizare în urma căreia au reușit să colecteze deșeurile din foarte multe zone ale localității. Povestesc amuzați că, atunci când au ecologizat zona parcului, au găsit cu o bicicletă pe care au verificat-o mai întâi dacă este funcțională și apoi au predat-o autorităților locale. I-am întrebat cum au colaborat cu autoritățile locale, iar răspunsul lor a fost unanim – „ am făcut echipă, au fost alături de noi, ne-au susținut„. Mai mult decât atât, ca ecou al acestor activități, autoritățile locale au promovat efortul elevilor și au transmis notificări în comunitate. Prin aceste notificări le era reamintit cetățenilor faptul că este ilegală depozitarea necorespunzătoare a deșeurilor. Sunt mândri de reușita proiectului și prezintă cu entuziasm machetele pe care le-au realizat. Aceste machete prezintă idealul lor de localitate – una în care să nu existe problema deșeurilor. Ceea ce m-a uimit cu adevărat este dorința acestor copii de a se întoarce în comunitate după terminarea studiilor.


Alexandra din clasa a VII-a ne povestește despre rolul ei în cadrul proiectului și roulul liderului în cadrul unei echipe.


Ascultându-i, am văzut libertatea cu care și-au prezentat proiectul, dar și modul în care au conștientizat rolurile pe care le-au avut. Cu o energie uimitoare, fiecare elev a prezentat pașii pe care i-au urmat Inspirație, Empatie, Oportunitate, Ideație, Prototipare, Testare și Prezentare, ce dificultăți au întâmpinat, dar și cum au reușit să le depășească. Ce imagine minunată! Învățământul românesc are nevoie de dascăli care să le permită copiilor să își descopere punctele forte, să-i ajute să evolueze, iar aceste lucruri au reușit să le facă cele două doamne profesor care au facilitat procesul.145 afișări0 comentarii
  • Black LinkedIn Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon
  • Black Instagram Icon