Caută

Actualizată în: Iul. 29

Deși afară este extrem de cald și suntem deja în vacanță, pe holurile școlii din localitatea Cuza Vodă din județul Galați, se aud glasuri de copii. Pun la punct ultimele detalii pentru evenimentul zilei – Târgul de idei. Le sunt alături cele două doamne profesor, doamna director, precum și alte cadre didactice.


Gabriela ne povestește de experiența ei cu proiectul Școala Nucleu Social și gândurile ei.


În ultimele luni, copiii coordonați de doamnele Sima Georgiana Elena și Albu Roxana, au realizat activități în cadrul proiectului „Școala Nucleu Social„ folosind metoda Design Thinking. Proiectul este derulat de All Grow – o organizație dedicată generării de impact pozitiv în comunitățile din România, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul proiectului urmărește schimbarea paradigmei și transformarea elevilor din spectatori în membri activi care se implică în comunitate și își construiesc propriul viitor.Prima etapă a proiectului a fost aceea de a identifica provocările cu care se confruntă comunitatea, după care a urmat găsirea de soluții pentru aceste provocări. Despre etapa de identificare toți spun că de fiecare dată se opreau asupra problemei deșeurilor, așa că au proiectat activitățile, pornind de la ea.


Colega noastra Cristina a intrebat-o pe Irina din clasa a VII-a despre experiența ei de a lucra în echipă și cum a simțit prezența doamnei profesoare.Astfel, au organizat o activitate de ecologizare în urma căreia au reușit să colecteze deșeurile din foarte multe zone ale localității. Povestesc amuzați că, atunci când au ecologizat zona parcului, au găsit cu o bicicletă pe care au verificat-o mai întâi dacă este funcțională și apoi au predat-o autorităților locale. I-am întrebat cum au colaborat cu autoritățile locale, iar răspunsul lor a fost unanim – „ am făcut echipă, au fost alături de noi, ne-au susținut„. Mai mult decât atât, ca ecou al acestor activități, autoritățile locale au promovat efortul elevilor și au transmis notificări în comunitate. Prin aceste notificări le era reamintit cetățenilor faptul că este ilegală depozitarea necorespunzătoare a deșeurilor. Sunt mândri de reușita proiectului și prezintă cu entuziasm machetele pe care le-au realizat. Aceste machete prezintă idealul lor de localitate – una în care să nu existe problema deșeurilor. Ceea ce m-a uimit cu adevărat este dorința acestor copii de a se întoarce în comunitate după terminarea studiilor.


Alexandra din clasa a VII-a ne povestește despre rolul ei în cadrul proiectului și roulul liderului în cadrul unei echipe.


Ascultându-i, am văzut libertatea cu care și-au prezentat proiectul, dar și modul în care au conștientizat rolurile pe care le-au avut. Cu o energie uimitoare, fiecare elev a prezentat pașii pe care i-au urmat Inspirație, Empatie, Oportunitate, Ideație, Prototipare, Testare și Prezentare, ce dificultăți au întâmpinat, dar și cum au reușit să le depășească. Ce imagine minunată! Învățământul românesc are nevoie de dascăli care să le permită copiilor să își descopere punctele forte, să-i ajute să evolueze, iar aceste lucruri au reușit să le facă cele două doamne profesor care au facilitat procesul.138 afișare0 comentariu

,Aceasta este ciupercuța pictată de noi. Pentru culori ne-am inspirat de la hainele pe care le purtăm în ziua în care le-am pictat,, - cu aceste cuvinte ne-a întâmpinat Cristina - elevă în clasa a II-a, la Școala Gimnazială Surdila-Găisanca. Așa începea aventura mea în acest sat înconjurat de câmpuri pline cu maci, și eu la rândul meu tot o Cristina. Era 8 iunie, iar întreaga comunitate participa la Târgul de prezentare. Ciupercuța, cea despre care ne-a vorbit cu atâta bucurie, face parte din multele ciupercuțe pictate de copii în cadrul proiectului ,, Școala Nucleu social,,.
După un proces de selecție, care a avut la bază un interviu, școala ,,Surdila-Găisanca,, a implementat activități în cadrul proiectului, folosind metoda Design Thinking. Proiectul este derulat de All Grow - o organizație dedicată generării de impact pozitiv în comunitățile din România -, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul proiectului urmărește schimbarea paradigmei și transformarea elevilor din spectatori în membri activi care se implică în comunitate și își construiesc propriul viitor. Astfel, prima etapă a fost aceea în care elevii au identificat nevoile comunității și-au propus metode inovative de rezolvare. Așa s-a ajuns la turnarea unor ciupercuțe din ciment, pe care ulterior copiii le-au pictat, dar și la realizarea unor zone decorative, folosind cauciucuri uzate, pe care de asemenea copiii le-au pictat, apoi le-au umplut cu pământ și au plantat flori. Toate produsele realizate de copii au devenit mijloc de atracție pentru comunitate, fiind amplasate atât în parcul de joacă, cât și în curtea școlii, dar și la monumentul eroilor.
La celebrarea acestei reușite a participat întreaga comunitate. Copiii entuziasmați, profesori, părinți, autorități locale au venit pentru a se bucura împreună. Cele două clase participante, însoțite de profesorii coordonatori – Păpăruș Marius și Mihai Daniela, au prezentat invitaților metoda folosită, precum și obiectele realizate. Elevii au îmbrăcat rolul de prezentator, dar și cel de ghid, oferindu-le participanților informații despre munca lor. Povestea cipercuței, citită de copii, a întărit o idee care reprezintă și esența proiectului - ,, Împreună putem reuși!,,. Atmosfera de sărbătoare a fost completată de zecile de baloane galbene, galbenul fiind culoarea tematică a proiectului.


Târgul a fost un motiv ca întreaga comunitate să celebreze reușitele elevilor și profesorilor, dar a venit și cu o conștientizare din partea autorităților locale, care au fost încântate de implicarea și impactul pe care le-au avut activitățile copiilor. Reprezentanții autorităților locale și-au manifestat dorința de a mai susține profesorii și elevii în activități de genul acesteia.
Târgul a fost un minunat moment de conectare reală între membrii comunității și a întărit convingerea că școala este un nucleu al schimbării, copiii reușind să identifice nevoile acesteia, dar și să găsească modalități de a le rezolva.

9 afișare0 comentariu

Asociația All Grow din județul Vrancea a realizat în perioada 5-7 Martie training-ul online al cadrelor didactice în cadrul proiectului Școala Nucleu Social, un proiect de inovare socială ce se adresează comunităților rurale din județele Vrancea, Bacău, Buzău, Brăila și Galați.


Cele 30 de cadre didactice

tinere, reprezentând 15 școli din mediul rural răspândite pe teritoriul a 5 județe, au participat la un training online desfășurat în 3 etape. Prima parte a reprezentat o introducere a conceptului de Școală Nucleu Social și a dezbătut rolul profesorilor în cadrul acesteia, dar și rolul comunității și al elevilor. În cea de-a doua sesiune s-a discutat despre instrumentele și resursele necesare pentru a realiza proiectul, iar în sesiunea a treia profesorii au descoperit mai multe despre personalitățile lor. Totodată, în urma acestor sesiuni de pregătire, profesorii au făcut primii pași spre sedimentarea unei comunități de profesori inovatori tineri din mediul rural.


Obiectivul principal al proiectului este crearea unui ecosistem de colaborare format din elevi, profesori și membri ai comunității, având ca scop creșterea participării și a implicării civice a tinerilor cu ajutorul metodei design thinking, facilitate de profesori. În lunile următoare, sub îndrumarea profesorilor participanți și a echipei All Grow, elevii vor identifica soluții care să genereze schimbări pozitive. Ei vor colabora cu comunitatea locală și vor prezenta rezultatele obținute inclusiv în fața autorităților. Proiectul este derulat de Asociația All Grow cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.


Lista școlilor și a profesorilor care participă anul acesta la programul Școala Nucleu Social poate fi explorată aici.
Din județul Bacău participă Școala Gimnazială Secuieni, Școala Gimnazială Bogdanesti și Școala Gimnazială Nr.1 Livezi. Din județul Brăila participă Școala Gimnazială Lanurile, Școala Gimnazială Surdila-Găiseanca și Școala Gimnazială Costache Grigore Sutu din Șuțești. Din județul Buzău participă Școala Gimnazială Constantin Giurescu din Chiojdu, Școala Gimnazială Maxenu, Școala Gimnazială Gălbinași. Din județul Galați Liceul Tehnologic Nr.1 din Cudalbi, Școala Gimnazială "Elena Doamna" din Cuza Vodă și Școala Gimnazială Petru Rareș din Frumușița. Din județul Vrancea Școala Gimnazială Găgești, Școala Gimnazială Ruginești și Școala Gimnazială Nistorești.


”Eu sunt foarte fericită că am întâlnit atâția oameni frumoși, entuziaști și cu multă inițiativă și sper să duc și din bunăstarea și frumusețea de aici la clasă, alături de elevi.” , a declarat Ana Maria Apostolie, Profesor facilitator în cadrul programului Școala Nucleu Social


”Sunt foarte entuziasmată de proiect. Sinceră să fiu mi-a stimulat imaginația. M-am gândit ce o să facem și cum o să facem și sperăm să iasă ceva foarte frumos! Ne bucurăm să facem parte din acest proiect. Suntem nerăbdătoare și sperăm să iasă ceva foarte frumos!”, a declarat Croitoru Elena-Andreea, Profesor facilitator în cadrul programului Școala Nucleu Social


Despre All Grow

Asociația All Grow este o organizație dedicată generării de impact pozitiv în comunitățile din România. Așa cum spune și numele nostru, AllGrow (Creștem cu toții), credem că pentru a realiza schimbare avem nevoie să colaborăm și să realizăm ecosisteme în care toți membri au de câștigat, numai așa schimbarea creată este de durată și sustenabilă. Ne dorim să schimbăm paradigma și să transformăm elevii din spectatori în membri activi care se implică în comunitate și își construiesc propriul viitor prin activități facilitate de profesorii tineri, pe care îi vom iniția în metoda design thinking și alte metode noi de predare.


Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.”

1 afișare0 comentariu
1
2
  • Black LinkedIn Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon
  • Black Instagram Icon